Analiza primară a studiilor clinice de fază III desfășurate în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud și publicate de revista The Lancet a confirmat că vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca este sigur și eficient în prevenirea acestei boli la mai mult de 22 de zile după administrarea primei doze.
Totodată, datele demonstrează că vaccinul COVID-19 AstraZeneca este eficient împotriva tulpinii B.1.1.7, cunoscută și ca tulpina UK sau Kent.
Astfel, rezultatele preliminare arată că administarea acestui vaccin poate preveni cazurile grave de COVID-19 și, implicit, spitalizările.
Datele indică o eficacitate a vaccinului de 74.6% ( IC: 41.6 la 88.9%), măsurată la 14 zile după cea de-a doua doză. Eficacitatea a fost similară la subiecții cu tulpina B.1.1.7 și la cei fără tulpina B.1.1.7 și comparabilă cu datele din analiza primară, publicate anterior in The Lancet.
Potrivit analizei, vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca are potențialul de a reduce transmiterea virusului. Datele arată că rata de pozitivare a fost redusă cu 67% în urma administrării vaccinului subiecților incluși în faza de testare.
Totodată, analiza mai arată o creștere a eficienței vaccinului în cazul în care perioada dintre administrarea celor două doze este prelungită.
„Analiza primară reconfirmă faptul că vaccinul nostru previne cazurile grave de boală și necesitatea internărilor. Mai mult decât atât, extinderea perioadei dintre cele două doze nu doar că crește eficacitatea vaccinului, dar permite și vaccinarea unui număr mai mare de oameni. Având în vedere și noile date referitoare la reducerea ratei de transmitere, credem că vaccinul nostru va avea un impact real asupra pandemiei”, a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte în cadrul AstraZeneca.
În continuare, supravegherea și evaluarea continuă reprezintă cea mai bună abordare pentru a înțelege gradul de schimbare a acestor noi tulpini și a pregăti strategiile pentru a le depăși, se arată în studiu.
În concluzie, vaccinul COVID-19 AstraZeneca are în acest moment date științifice care confirmă:
Reprezentanții Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au informat că vaccinul AstraZeneca va fi administrat în România doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani”, a anunțat CNCAV.
CNCAV a adăugat că „intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni” în cazul vaccinul AstraZeneca, dar există „posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice”.
Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care a aprobat pe 29 ianuarie vaccinul AstraZeneca, acesta poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani.
Însă mai multe state membre au anunțat că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu AstraZeneca, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor.
Prima decizie a fost luată de Germania, pe 28 ianuarie, care a fost urmată de Austria, dar și de Franța și Suedia.
Un număr de 81.600 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns duminică dimineață la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino din București.